| | |

Què és la certificació energètica?

El certificat d’eficiència energètica és un document que descriu i acredita el comportament energètic d’un edifici o habitatge.

Necessiteu fer la certificació energètica d’un habitatge? contacteu amb nosaltres!

Aquest certificat s’obté després del procés de certificació d’eficiència energètica, pel qual s’atorga una qualificació d’eficiència energètica en base a aspectes com el consum d’energia i les emissions de CO2 que aquest consum genera.

La imatge més habitual i la primera que ens ve al cap quan parlem de certificació energètica és la de l’etiqueta energètica, on podem veure una escala de 7 lletres, amb els colors corresponents, on la A, amb el color verd més intens, correspon a la màxima eficiència energètica i la G, de color vermell, a la menys eficient. Cada lletra implica al voltant d’un 30% d’estalvi respecte a l’anterior. Així, la lletra F suposarà un 27,80% d’estalvi energètic sobre la lletra G, i la lletra E, un 31,10% més d’estalvi que la F, i així successivament fins a arribar a la A que, com ja hem dit, suposa el màxim d’eficiència energètica.

HABITATGEConsum mitjà d’energia primària no renovable [kWh/m2·any]ESTALVI RESPECTE LLETRA ANTERIORESTALVI RESPECTE A UNA QUALIFICACIÓ “G”
A25,1242,7%91,55%
B43,8328,9%85,26%
C61,6630,3%79,26%
D88,4440,2%70,25%
E147,9431,1%50,24%
F214,7127,8%27,78%
G297,30 0,00%
Font: ICAEN

Què ens indica l’etiqueta energètica?

Conceptes que apareixen a l'etiqueta d'eficiència energètica

A l’etiqueta, a més de l’escala de lletres i colors que acabem d’esmentar, hi trobem les dades de l’immoble que certifica, a dalt, a sota del codi QR que dóna accés a l’apartat de certificació de l’ICAEN.

Al costat de l’escala de colors, hi trobem les dades de consum d’energia primària resultant en KWh/any per m2 i les dades d’emissió de CO2/m2 per any.

A sota, hi trobem el número de registre de la certificació atorgat per l’ICAEN i la data fins la qual el certificat és vàlid.

Per a què serveix la certificació energètica?

Tal com hem vist, la certificació energètica ens informa sobre el comportament energètic de l’edifici o habitatge objecte de certificació. Així, per exemple, a l’hora de llogar o comprar un pis o una casa, amb la certificació podem veure si ens costarà molt mantenir l’escalfor durant l’hivern o bé mantenir la casa fresca a l’estiu. A més, la certificació energètica de l’habitatge també ens indicarà quines mesures podem prendre per tal de millorar-ne l’eficiència energètica mitjançant les recomanacions que s’hi inclouen.

És especialment important tenir en compte aquestes recomanacions quan ens plantegem de fer algun tipus de reforma a l’habitatge en qüestió, ja que aplicar-les segurament ens suposarà un estalvi important en la factura d’electricitat. A més, actualment tenim a disposició els Fons Next Generation, que atorguen subvencions per finançar actuacions de rehabilitació energètica en habitatges per reduir-ne el consum energètic.

Obligatorietat d’obtenir el certificat d’eficiència energètica.

Aquest certificat és obligatori des de l’any 2007 per a tots els edificis de nova construcció. A més, des del 2013 és obligatori per a tots els edificis o habitatges existents que s’hagin de vendre o llogar. Finalment, també és obligatori, des del 2021, per a tots els edificis que hagin de realitzar obligatòriament la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE).

A depostal som arquitectes i agents rehabilitadors, podem fer el certificat energètic del teu edifici o habitatge i, seguidament, dur a terme les obres de rehabilitació energètica necessàries per millorar-ne l’eficiència energètica. A més, podem fer els tràmits per a l’obtenció dels Fons Next Generation per finançar les obres.

Entrada similar