Person Using Dewalt Cordless Impact Driver on Brown Board
| |

Puc reformar un pis de lloguer?

A l’hora de llogar un pis on fixarem la nostra residència habitual, cal tenir en compte una sèrie d’aspectes com la situació, l’estat general del pis o casa, etc. Ara bé, pot ser que el pis ens convingui per preu i situació, però que en canvi, ens sembli que per estar-hi a gust ens caldria fer-hi alguna reforma, com canviar la cuina o el bany.

També pot ser que, si fa anys que som en un pis, a causa del pas del temps i del seu ús habitual i normal, calgui fer-hi algun tipus de reparació o reforma, normalment poc important.

Per això ens preguntem: Podem fer reformes en un pis de lloguer?

Què en diu la Llei d’Arrendaments Urbans?

El primer paràgraf de l’article 23 de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) diu el següent:

L’arrendatari no podrà dur a terme sense el consentiment de l’arrendador, expressat per escrit, obres que modifiquin la configuració de l’habitatge o dels accessoris als quals es refereix l’apartat 2 de l’article 2. En cap cas l’arrendatari podrà dur a terme obres que provoquin una disminució en l’estabilitat o seguretat de l’habitatge.

I no havent-n’hi prou amb aquesta prohibició, el paràgraf següent estableix que a banda de la facultat de resoldre el contracte, el propietari també podrà exigir, quan no hagi autoritzat les obres, la restitució de l’habitatge al seu estat original o bé conservar la reforma feta sense que l’arrendatari tingui dret a percebre cap indemnització.

Així doncs, per fer reformes en un pis de lloguer, caldrà sempre el consentiment de l’arrendador.

Reformes per millorar l’accessibilitat

En cas que l’arrendatari necessiti adaptar l’habitatge per fer-la accessible, ens hem de remetre al que estableix l’article 24 de la Llei d’Arrendaments Urbans:

1. L’arrendatari, prèvia notificació escrita a l’arrendador, pot fer a l’interior de l’habitatge les obres o actuacions necessàries perquè pugui ser utilitzat de manera adequada i d’acord amb la discapacitat o amb l’edat superior a setanta anys (…) sempre que no afectin elements o serveis comuns de l’edifici ni provoquin una disminució en la seva estabilitat o seguretat.

Així doncs, si és per raó de millora de l’accessibilitat del llogater o de qui convisqui de manera habitual amb ell, només cal la notificació prèvia per escrit. Per tal que en quedi constància, el mitjà més aconsellable per fer aquesta notificació és el burofax.

Ara bé, en finalitzar el contracte, l’arrendatari estarà obligat a tornar l’habitatge al seu estat originari si així ho exigeix l’arrendador.

Obres de conservació i millora

Obres de conservació

Ara bé, hi ha casos en què les obres les ha de dur a terme l’arrendador o propietari de l’habitatge. L’article 21 de la Llei d’Arrendaments Urbans diu el següent:

L’arrendador està obligat a realitzar, sense dret a elevar per això la renda, totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l’habitatge en les condicions d’habitabilitat per servir a l’ús convingut.

Això sí, l’arrendador haurà d’avisar amb prou antelació l’arrendatari. Tanmateix, les petites reparacions derivades de l’ús ordinari de l’habitatge seran a càrrec de l’arrendatari.

Obres de millora

Una cosa similar passa amb les obres de millora. Abans de fer-les, l’arrendador ha d’avisar l’arrendatari amb una antelació mínima de 3 mesos i per escrit, tot indicant les obres que cal fer, la duració prevista i el cost.

Si l’arrendatari no està disposat a suportar les obres de millora, pot desistir del contracte durant el primer mes després que les li hagin estat comunicades. En cas de no desistir, tindrà dret a una reducció de la renda proporcional a la part d’habitatge afectada per les obres i a indemnització per les despeses que es vegi obligat a fer per aquesta mateixa causa (art. 22 LAU).

Teniu llogat un pis i necessiteu consell?

Entrada similar