Un tècnic instal·la plaques solars a la teulada d'una casa.
|

Autoconsum: què és i com funciona?

Inici » Autoconsum: què és i com funciona?

Què és l’autoconsum?

Una manera relativament fàcil d’estalviar en la factura de la llum és l’autoconsum, entès com la producció d’electricitat per al consum propi. Segons la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, l’autoconsum és el consum d’electricitat provinent d’una font de producció pròxima al punt de consum i que hi està vinculada.

Actualment, s’ha popularitzat força la instal·lació de plaques fotovoltaiques de petita potència per generar l’electricitat necessària per la llar. Però com funcionen les plaques?

Les cèl·lules fotovoltaiques

Les plaques solars estan composades per cèl·lules fotovoltaiques, connectades com un circuit, que són un mecanisme que transforma l’energia lumínica del sol en energia elèctrica mitjançant l’efecte fotovoltaic.

Les cèl·lules es composen de diferents capes de materials, d’entre els quals destaquen els semiconductors, que solen estar fets de silici i són els responsables de transformar els fotons del sol en l’energia elèctrica que consumirem en la nostra activitat diària a casa.

Com que una sola cèl·lula no produeix gaire energia, per això s’agrupen en els panells o plaques solars, que generen una quantitat d’energia considerable.

Però i què passa quan el sol es pon?

Les bateries solars

Durant el dia, l’energia generada que no es consumeix, es pot emmagatzemar en una bateria solar, de manera que quan es pongui el sol, enlloc de consumir l’electricitat provinent de la xarxa, es consumeix l’electricitat generada per les plaques que s’ha emmagatzemat a la bateria.

Així, evitem consumir a les hores en què l’electricitat és més cara i, a més, en cas que hi hagués algun petit tall de subministrament, no en notaríem els efectes.

Aquestes bateries tenen com a component principal el liti i el seu funcionament es basa en tres elements principals: l’ànode, el càtode i l’electròlit. Quan la bateria es connecta, els ions de liti es mouen de l’ànode cap al càtode mitjançant l’electròlit i produeixen electrons lliures, l’acumulació dels quals fa que les bateries es carreguin i, així, emmagatzemen electricitat.

Voleu instal·la plaques a casa vostra?

Actualment hi ha múltiples opcions per poder instal·lar plaques solars a casa: des de les instal·lacions que ofereixen les comercialitzadores d’electricitat fins a la instal·lació pròpia finançada amb els Fons Next Generation.

A depostal som comercialitzadors d’energia 100% verda i us podem ajudar a trobar l’opció que més s’adigui amb les vostres necessitats.

Entrada similar