La cèdula d’habitabilitat
A l’hora de vendre o llogar un habitatge o quan s’ha de contractar algun subministrament (aigua, electricitat o gas) un dels documents necessaris és la cèdula d’habitabilitat.
Necessiteu una cèdula d’habitabilitat? Contacteu amb nosaltres
Si fa temps que no heu fet cap d’aquests tràmits potser no n’heu sentit parlar ni esteu al cas de si casa vostra en té o de si està vigent. Si és així, no patiu: nosaltres us expliquem què és, els requisits necessaris per tenir-la i qui la pot tramitar.
La cèdula d’habitabilitat: què és?
La cèdula d’habitabilitat és un document administratiu que certifica que un habitatge compleix els requisits fixats en la normativa vigent (Decret 141/2012, de 30 d’octubre pel qual es regulen les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat) per a complir la funció residencial, és a dir, per a què hi puguin viure persones.
Tipus de cèdules d’habitabilitat
Hi ha tres tipus de cèdules d’habitabilitat:
- Cèdula de primera ocupació: necessària pels habitatges de nova construcció.
- Cèdula de primera ocupació de rehabilitació: és la cèdula que certifica l’habitabilitat dels habitatges resultants d’una intervenció o una gran rehabilitació, com poden ser els canvis d’ús (passar de local a habitatge) o l’augment d’habitatges en un edifici, per exemple.
- Cèdula de segona ocupació: fa referència als habitatges ja existents i que no han estat sotmesos a cap procés de rehabilitació dels esmentats en el punt anterior.
ACTUALITZACIÓ: Per a les cèdules de segona ocupació, l‘Agència de l’Habitatge podrà requerir que es faci un aixecament de plànols de l’habitatge quan a la nova cèdula hi consti una superfície útil diferent de la que constava a la cèdula anterior.
Vigència de les cèdules d’habitabilitat
Les cèdules tenen una vigència limitada, que es determina segons l’any de concessió:
- Cèdules atorgades abans de 2004 (tant de 1a com 2a ocupació): 10 anys.
- Cèdules atorgades entre 2004 i 2012 (tant de 1a com de 2a ocupació): 15 anys.
- Cèdules atorgades a partir de 2013: per les de 1a ocupació, la vigència és de 25 anys. Per les de primera ocupació de rehabilitació i de segona ocupació, la vigència és de 15 anys.
Si no estàs segur de si casa teva té cèdula o de si està vigent, pots fer la consulta al web del Servei d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
Quins requisits són necessaris per obtenir la cèdula d’habitabilitat?
Si tenim en compte la importància de la funció que ha de complir un habitatge, és lògic que per tenir cèdula d’habitabilitat s’hagin de complir una sèrie de requisits que assegurin que les persones que l’habitaran tindran unes condicions de vida dignes. Tot seguit t’enumerem els requisits més importants:
- Superfície útil mínima de 36m2.
- Ha de tenir com a mínim una sala d’estar-menjador, una cambra higiènica separada i un equip de cuina.
- Subministrament d’aigua freda i calenta, sistema d’evacuació d’aigües i electricitat.
- La cambra higiènica, a més d’estar separada i no servir de pas per accedir a cap altra cambra, ha de tenir un rentamans, un vàter i una dutxa.
- A la cuina cal que hi hagi almenys una aigüera, un aparell de cocció i un sistema d’extracció de fums.
Tanmateix, els requisits poden variar segons l’any de construcció de l’habitatge concret, ja que es tindrà en compte la normativa vigent en el moment de la construcció.
Qui pot tramitar una cèdula d’habitabilitat?
Els tècnics habilitats per tramitar una cèdula d’habitabilitat són els arquitectes, que seran els encarregats de visitar l’habitatge per comprovar que compleix les condicions mínimes i fer el certificat d’habitabilitat que posteriorment haurà de validar la Generalitat de Catalunya.
A depostal som arquitectes i podem tramitar la cèdula d’habitabilitat de casa vostra sense cap problema.