Lliurament de claus en una compra-venda
| |

S’acaba el contracte, quan m’han de tornar la fiança?

Quan el contracte de lloguer arriba al final, el primer dubte que sorgeix és: quan m’han de tornar la fiança?

Teniu un pis per llogar o bé en busqueu un? Contacteu amb nosaltres i us ajudarem!

En el post anterior vam explicar-vos com i qui ha de guardar la fiança durant la vigència del contracte. Un cop resolt aquest dubte, la qüestió següent és saber quan i com se’ns ha de tornar la fiança un cop el contracte de lloguer arriba al final.

Com i quan s’ha de tornar la fiança del lloguer?

La fiança s’ha de tornar un cop finalitzat el contracte de lloguer, ja sigui perquè ha arribat al termini assenyalat per la finalització o bé perquè alguna de les parts n’ha desistit per alguna raó.

Si el llogater ha complert les condicions establertes al contracte i ha retornat l’immoble en perfectes condicions i ha pagat el lloguer cada mes, ha de recuperar la totalitat de la fiança en un termini màxim de 30 dies des de la finalització del contracte i el lliurament de les claus.

Ara bé, si el llogater ha incomplert algun dels aspectes contemplats al contracte, el propietari tindrà dret a descomptar-li els imports corresponents de la fiança dipositada.

Raons per les quals el propietari pot retenir la fiança.

Tal com hem dit, en cas d’incompliment per part del llogater, el propietari pot retenir la totalitat o part de la fiança. Algunes de les raons per les quals es pot efectuar aquesta retenció poden ser:

  • Impagament d’alguna mensualitat: si durant la vigència del contracte el llogater ha deixat alguna mensualitat per pagar, el propietari la podrà descomptar de la fiança.
  • Existència de desperfectes posteriors al contracte: òbviament, abans de tornar la fiança s’ha de fer una inspecció visual de l’habitatge i si s’hi aprecien desperfectes, el propietari té dret a retenir l’import que consideri necessari per reparar-los.
  • Si s’hi han fet obres sense el permís del propietari: fer obres sense l’autorització del propietari suposa un incompliment del contracte, de manera que el propietari podrà retenir la fiança.
  • Si l’immoble es torna molt brut i sense pintar: Tot i no haver-hi desperfectes importants, si l’immoble no es torna en perfectes condicions de neteja i amb la pintura en bon estat, també es pot retenir la fiança, sempre que s’hagi pactat al contracte que l’immoble s’havia de tornar en les mateixes condicions que es va rebre.

Teniu problemes per recuperar la fiança? Nosaltres us podem ajudar.

Com s’ha de fer la devolució o acreditar-ne la retenció?

Si bé no és una obligació legal, sí que és recomanable signar un document de finalització del lloguer. D’aquesta manera, es tindrà un document on el llogater ha reconegut que l’obligació de pagar el lloguer s’ha extingit de manera que l’arrendador ja no li podrà reclamar res.

De la mateixa manera, en aquest document també es fa constar l’estat en què es troba l’immoble en el moment de la finalització i, si correspon, l’import que el propietari retindrà de la fiança per poder reparar els desperfectes. Aquest import s’haurà de justificar mitjançant factures o pressupostos de reparació.

Com recupera la fiança dipositada a l’Incasòl, el propietari?

Ja sabem com es diposita la fiança a l’Incasòl, però què cal fer per recuperar-la?

D’acord amb el que s’estableix a l’article 13 del Decret 147/1997 de 10 de juny, el propietari haurà de sol·licitar la devolució de la fiança mitjançant la presentació del Model 3, un cop finalitzat el contracte.

A més, també s’haurà de presentar la següent documentació:

  • Document signat per ambdues parts que acrediti l’extinció del contracte o qualsevol altre document que acrediti la recuperació de la finca per part del propietari. En cas de no disposar de cap d’aquests documents, el propietari haurà de fer una declaració responsable.
  • Document acreditatiu de titularitat del compte bancari: el propietari també haurà d’acreditar la titularitat del compte bancari al qual demana la devolució de la fiança. N’hi haurà prou amb un certificat de titularitat expedit pel mateix banc.

Un cop presentada aquesta documentació, l’INCASÒL haurà de tornar la fiança dipositada a l’arrendador en el termini de 21 dies.

Per estalviar temps i tràmits, també hi ha la possibilitat que la devolució es faci directament al compte del llogater. En aquest cas, l’arrendador ha de presentar la corresponent autorització per a què la devolució sigui feta a una altra persona (el llogater) i presentar la documentació bancària necessària per acreditar la titularitat del compte al qual s’haurà de fer la devolució.

A depostal disposem d’un equip d’APIs que us assessorarà en qualsevol tràmit relacionat amb el vostre lloguer.

Entrada similar