Sistemes de calefacció eficients
Quin sistema de calefacció et convé més?
Ara que fa fred, la calefacció és un element imprescindible per tenir un mínim de confort a casa. Però tots sabem que engegar la calefacció pot suposar un increment de la despesa energètica i, com a conseqüència, un augment important de la factura del gas o l’electricitat, segons el tipus d’instal·lació que tinguem a casa.
Què cal tenir en compte?
A depostal som arquitectes i sabem molt bé què cal tenir en compte a l’hora de triar el sistema que farem servir per escalfar casa nostra. Els aspectes més rellevants són els següents:
- Quin tipus d’habitatge és? perquè no és el mateix escalfar tota una casa que un sol pis.
- Quina orientació té? un habitatge orientat a sud sempre tindrà més hores de sol i, per tant, d’escalfor, que no un altre orientat a nord, que a l’hivern necessitarà tenir sempre la calefacció engegada.
- Té algun tipus d’aïllament tèrmic instal·lat? L’aïllament d’un habitatge és un factor molt important per mantenir-ne el confort tèrmic sense que es dispari la factura energètica.
- Possibles dificultats i costos d’instal·lació i manteniment del sistema que finalment triem.
- Prohibició d’utilitzar combustibles fòssils als edificis a partir de l’any 2050. A la pràtica aquesta prohibició suposa que no podrem continuar fent servir el gas com a font d’energia a casa. Per tant, si tenim calentadors, calefacció o cuina amb gas, a mesura que es vagin espatllant els aparells els haurem d’anar canviant per d’altres que no tinguin el gas com a font d’energia.
Quins tipus de calefacció hi ha?
Si bé un dels tipus de calefacció més utilitzats a casa nostra és la caldera de gas amb radiadors, donada la prohibició que hem comentat en el punt anterior, aquest sistema té els dies comptats i, per tant, no és una alternativa vàlida per a noves instal·lacions.
Tampoc no seran una opció les calderes de gasoil, ja que el gasoil és també un combustible fòssil, i seran objecte de la prohibició de l’ús de combustibles fòssils en edificis feta per la UE.
Un cop descartats aquests dos sistemes, doncs, quines opcions ens queden?
- Aerotèrmia: L’aerotèrmia és una font d’energia renovable que aprofita l’energia emmagatzemada en forma de calor a l’aire que ens envolta i l’utilitza per generar calefacció o refrigeració en un local o habitatge. Aquest sistema és molt eficient i sostenible, ja que obté fins a un 80% de l’energia que utilitza de l’aire, que és una font inesgotable i gratuïta.
- Terra radiant i radiadors elèctrics: més tradicionals, ja que utilitzen l’energia elèctrica per funcionar, però no requereixen de cap combustible fòssil. El terra radiant proporciona escalfor repartida de manera uniforme per tot el terra de l’habitatge gràcies als tubs que passen per sota el paviment. Pel que fa a la instal·lació, és molt més fàcil la dels radiadors, que pràcticament només cal triar bé on posar-los i endollar-los.
- Estufa de biomassa (llenya o pèl·lets): si bé són sistemes ecològics i econòmics -tot i que la inversió inicial pot ser important-, són aptes només per escalfar espais relativament petits i, a més, requereixen un manteniment i neteja regulars.
Aquests tres sistemes poden ser complementaris entre sí, segons les característiques de cada casa o pis. Si vols que t’aconsellem sobre quin sistema seria més convenient per casa teva, contacta amb nosaltres i te n’informarem.