Llicència d’obres menors o majors?
A l’hora de tirar endavant la reforma d’una casa o un pis, un aspecte important que hem de tenir en compte és la tramitació de la llicència d’obres. Hem de demanar una llicència d’obres menors o majors?
La diferència no és purament semàntica i té conseqüències en diferents aspectes, com veurem tot seguit.
Què és la llicència d’obres?
La llicència d’obres no és altra cosa que el permís que concedeix l’Ajuntament per dur a terme les obres que vulguem fer en un immoble, ja sigui casa, pis o local.
Tot i que la legislació que regula les obres és la Llei d’Urbanisme, cal tenir molt en compte la normativa urbanística de cada municipi, ja que són les ordenances locals les que determinen els tràmits i el règim d’intervenció específica per a cada tipus d’obres.
Tipus d’obres
Segons el tipus d’actuacions que comportin les obres, les podrem classificar en diferents tipus.
Obres Majors
Són les obres que presenten major complexitat tècnica, ja que poden afectar l’estructura de l’edifici, com seria el cas de la construcció d’una nova planta (remunta) o poden suposar també el canvi d’ús de l’immoble (passar de local comercial a habitatge, per exemple).
Serien obres majors els actes de transformació o utilització del sòl o del subsòl, d’edificació, de construcció o d’enderrocament d’obres, així com també la construcció i edificació de nova planta, i les obres d’ampliació, reforma, modificació o rehabilitació d’edificis, construccions i instal·lacions ja existents i, finalment, el canvi d’ús, dels edificis i de les instal·lacions.
Obres Menors
Contràriament a les majors, les obres menors no comporten afectació a l’estructura de l’edifici ni suposen cap canvi en l’ús de l’immoble.
Tanmateix, en tractar-se d’una competència d’àmbit municipal, caldrà que us assegureu com està classificada l’obra que vulgueu fer a l’Ajuntament corresponent.
Requisits de les llicències
Com és lògic, per sol·licitar una llicència d’obra major caldrà presentar molta més documentació que per sol·licitar-ne una d’obra menor.
Tot i que hi ha documentació bàsica que caldrà presentar sempre, també caldrà consultar en cada Ajuntament la documentació necessària per cada cas.
Documentació necessària per una llicència d’obra major
A banda de la corresponent instància, per sol·licitar una llicència d’obra major caldrà presentar un projecte signat per un tècnic competent –arquitecte– i degudament visat, a més de tota la documentació que cada Ajuntament consideri necessària.
Documentació necessària per una comunicació prèvia d’obres
En aquest cas no cal presentar cap projecte, sinó que sol haver-n’hi prou presentant el pressupost de les obres junt, en alguns casos, amb un croquis o petit plànol de la situació de l’immoble.
Voleu reformar casa vostra? nosaltres us podem ajudar.
L’obtenció de la llicència i l’inici de les obres
Així mateix, també el funcionament del tràmit és diferent: per una obra major, cal esperar que l’Ajuntament revisi tota la documentació aportada i atorgui la llicència en un termini -habitualment- de dos mesos.
Per tant, no serà fins que ens sigui atorgada la llicència que podrem començar les obres que vulguem fer al nostre immoble.
Per contra, les obres menors funcionen amb el tràmit de comunicació prèvia: un cop presentada la instància informant de les obres, ja es poden començar, sense necessitat d’aprovació per part de l’Ajuntament.
Sapigueu tot el que cal tenir en compte abans de començar una reforma.
I si teniu dubtes o necessiteu ajuda, no dubteu a contactar amb nosaltres.