Un tècnic instal·la plaques solars a la teulada d'una casa.
| | |

Què cal fer abans d’instal·lar plaques solars a casa?

A l’hora de fer una inversió cal estar ben assessorat en tots els aspectes. Tot seguit us expliquem què cal fer abans d’instal·lar plaques solars (o fer qualsevol altra millora) a casa vostra.

Introducció

Si teniu pensat instal·lar plaques solars o fer qualsevol altra millora per optimitzar l’eficiència energètica de casa vostra podeu contactar directament amb qualsevol instal·lador, pactar el pressupost, les dates d’execució, sol·licitar les llicències pertinents i tirar-ho endavant sense cap problema.

Ara bé, abans de fer una inversió tan important és convenient assegurar-vos que el que voleu fer és la millor solució per millorar l’eficiència energètica i, a més, informar-vos sobre els ajuts que podríeu sol·licitar per fer front a aquesta inversió ni dels requisits necessaris per accedir-hi.

Abans de començar I: el Llibre de l’Edifici Existent (LlEE)

Per això, abans fins i tot de començar a demanar pressupostos, és convenient contactar amb un arquitecte per a què estudiï el vostre cas i us aconselli les actuacions que comportaran un major estalvi energètic, és a dir, que faran casa vostra més eficient energèticament parlant.

És en aquest punt que l’arquitecte us hauria de proposar de fer el Llibre de l’Edifici Existent. En aquest LlEE hi constarà l’estat actual de casa vostra i s’hi inclouran instruccions per fer-ne un manteniment correcte així com suggeriments per millorar-lo, entre els quals, les mesures per millorar-ne l’eficiència energètica.

Abans de començar II: Certificació energètica prèvia

A més del LlEE, també és important tenir una certificació energètica prèvia a les obres de millora que es vulguin fer. La raó és que aquesta certificació prèvia ens serà imprescindible per acreditar la millora de l’eficiència energètica. I aquesta acreditació serà la clau per a la concessió de la subvenció i la posterior justificació.

Ajuts i subvencions

Un cop detectades les necessitats de casa vostra i les actuacions que cal dur a terme per posar-hi remei, cal que us assessoreu sobre quins ajuts i subvencions podrien ajudar-vos a fer front a la inversió que voleu fer. Poden anar des de bonificacions en la declaració de l’IRPF fins a programes dels Fons Next Generation.

En el cas dels Fons Next Generation, poden subvencionar-vos també la redacció del LlEE que acabem d’esmentar i, així, un cop tingueu el llibre, podreu accedir a la subvenció necessària per millorar l’eficiència energètica de casa vostra seguint les indicacions que l’arquitecte haurà fet tant al LlEE com a la Certificació Energètica prèvia a les obres.

Estudi de pressupostos i execució de les obres

Un cop tingueu clar què heu de fer i les ajudes de què podeu disposar, ja podreu estudiar els pressupostos tenint tots els elements que us han d’ajudar a decidir-vos a mà.

Un cop tancats els pressupostos, serà el moment de sol·licitar la llicència d’obres menors o fer la comunicació prèvia d’obres, segons correspongui, a l’Ajuntament, i un cop fet aquest tràmit, començar les obres.

En aquest punt també és important tenir l’assessorament d’un arquitecte, ja que és el professional que vigilarà que tot es faci com cal, sense desviar-se ni del projecte ni del pressupost fixat. La correcta execució de les obres us garantirà la millora de la qualificació energètica que, tal com hem dit, és la clau per a l’obtenció dels ajuts i subvencions per finançar-les.

Després de les obres: Certificació energètica final i justificació de la subvenció

Un cop fetes les obres és el moment de fer una nova certificació energètica que reflectirà la millora de l’eficiència energètica de casa vostra.

També serà el moment de presentar tota la documentació necessària per justificar l’obtenció de les subvencions i ajuts a què es pugui optar. Per això és tan necessari tenir les dues certificacions, l’anterior i la posterior a les obres, ja que és la manera de fer patents les millores aconseguides.

Entrada similar