Càlculs que cal fer a l'hora de comprar o llogar un immoble
|

L’Índex de Referència Estatal del Preu del Lloguer

L’Índex de Referència Estatal del Preu del Lloguer és un índex que, com el seu nom indica, regularà els preus del lloguer, d’acord amb el que s’estableix a la Llei d’Habitatge, aprovada el passat 26 de maig de 2023. L’àmbit d’aquest índex és estatal i s’aplicarà a les CCAA que decideixin adherir-s’hi.

De moment, Catalunya ha estat l’única Comunitat Autònoma que ha presentat la corresponent declaració de zones tensionades, de manera que, si no hi ha res de nou, a partir del 13 de març de 2024*, s’aplicarà l’Índex de Referència del Preu del Lloguer als 140 municipis considerats com a tals.

Què són les zones tensionades?

Segons la llei estatal ja citada, hi ha dos factors que determinen que un municipi pugui ser declarat zona tensionada:

  • Que la càrrega mitjana que suposa el cost del lloguer o la hipoteca, sumant-hi els subministraments bàsics, sigui superior al 30% de la renda mitjana de les llars.
  • Que el preu del lloguer o compra d’habitatge hagi experimentat un percentatge de creixement acumulat d’almenys 3 punts percentuals per sobre del percentatge de tota la Comunitat Autònoma, durant els 5 anys anteriors a la declaració de zona tensionada.

A Catalunya hi ha 140 municipis declarats per la Generalitat com a zones tensionades, entre els quals hi ha Cambrils, a més d’altres ciutats de la demarcació, com Reus, Tarragona, Salou, Torredembarra i Valls.

Quines conseqüències té l’aplicació de l’índex de referència del preu del lloguer a les zones tensionades?

L’aplicació d’aquest índex en les zones tensionades té efectes diferents segons si els habitatges són o no de grans tenidors i també en funció de si han estat llogats anteriorment.

Tot seguit ho detallem:

  • Habitatges propietat de gran tenidor i amb contracte vigent els últims 5 anys: s’haurà de mantenir el mateix preu del contracte anterior, sempre que sigui inferior al marcat per l’índex de referència. Si fos superior, s’haurà d’ajustar al que marqui l’índex.
  • Habitatges propietat de petit propietari amb contracte vigent els últims 5 anys: s’haurà de mantenir el mateix preu del contracte anterior.
  • Habitatges que no hagin estat llogats durant els últims 5 anys: s’haurà d’aplicar en tot cas el preu que marqui l’índex de referència.

Tot i amb això, hi ha certs supòsits que permeten que el propietari pugui augmentar el preu del lloguer:

  • Quan l’habitatge hagi estat rehabilitat durant els últims dos anys, d’acord amb el que estableix l’article 41 del Reglament de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
  • Quan durant els 2 anys anteriors a la signatura del nou contracte de lloguer s’hi hagin dut a terme obres que permetin un 30% o més d’estalvi d’energia no renovable.
  • Quan durant els 2 anys anteriors a la signatura del nou contracte de lloguer s’hi hagin fet obres de millora de l’accessibilitat.

I falta el més important: on podem consultar l’índex de referència que ens correspon? Doncs, sempre que disposeu de les dades concretes de l’habitatge, podeu consultar l’índex en aquest enllaç al web del Ministerio de Vivienda.

*ACTUALITZACIÓ: Just el 12 de març de 2024 el Govern espanyol ha anunciat que retarda la publicació dels índex com a mínim fins divendres, dia 15 de març.

Sou propietaris i voleu posar en lloguer un pis o una casa? Busqueu un habitatge per llogar?

Entrada similar