Per quin preu puc vendre el meu pis?
Per quin preu puc vendre el meu pis? Aquesta sol ser la primera pregunta que ens fem a l’hora de posar a la venda un immoble, ja sigui pis, casa, local comercial, etc. I és que fixar el preu de venda d’un immoble no és tan fàcil com podria semblar a primera vista.
El més recomanable a l’hora de fixar el preu de venda és demanar consell a un professional qualificat, com un API col·legiat, que gràcies als coneixements i experiència acumulats al llarg del temps us podrà ajudar a fixar el preu més adient per a un immoble concret.
Teniu un pis o casa per vendre? Nosaltres us podem ajudar!
Criteris per fixar el preu d’un immoble.
A l’hora de fixar el preu de venda d’un pis, casa o qualsevol altre immoble, hi ha diferents aspectes que s’han de tenir en compte. Tot seguit en detallem uns quants.
Estat actual de l’immoble
Un pis que s’hagi de reformar íntegrament no podrà tenir el mateix preu que un pis d’obra nova o bé un que ja hagi estat reformat. Lògicament, com millor estigui l’immoble en qüestió, més alt podrà ser el preu de venda.
Situació
Aquest pot ser que no sigui un criteri tan objectiu com l’anterior, ja que les raons per preferir una situació o una altra són personals, però habitualment un immoble, ja sigui pis o local comercial, situat al centre d’una ciutat i ben comunicat, podrà tenir un valor més alt que no un de situat a l’extraradi (tot i que, com hem dit, hi ha qui pot preferir viure fora del centre per estar més tranquil).
Entorn
Aquest punt va lligat amb l’anterior, tot i que no és ben bé el mateix. Si l’entorn de l’immoble està degradat (edificis en mal estat, brutícia als carrers, inseguretat, etc.), per molt que sigui cèntric i l’interior estigui en bones condicions, això afectarà també el preu de venda.
Situació del mercat immobiliari
Com passa també amb altres béns, el mercat immobiliari no és estàtic sinó que va fluctuant amb el temps, segons les circumstàncies econòmiques i socials de cada moment. Durant una època de bonança econòmica pot ser que la demanda per comprar augmenti, cosa que pot portar un augment dels preus. Ara bé, en època de dificultats econòmiques, la demanda sol baixar i com a conseqüència també baixarien els preus.
Aquests serien els principals criteris que cal tenir en compte a l’hora de fixar el preu d’un immoble però hi ha un altre element que s’ha de tenir en consideració.
El valor de referència cadastral
Cal no confondre el valor cadastral amb el valor de referència cadastral.
El valor cadastral
El valor cadastral és el valor que fixa el cadastre i serveix per calcular les quotes d’impostos com l’IBI, entre d’altres.
El valor de referència cadastral
En canvi, el valor de referència cadastral és el valor calculat per la Dirección General del Catastro com a resultat de l’anàlisi dels preus de totes les compravendes d’immobles que es fan davant fedatari públic, en funció de les dades de cada immoble que consten al Cadastre Immobiliari.
Aquest valor de referència no superarà mai el valor de mercat, ja que s’hi aplica un factor de minoració per determinar-lo.
I per què cal tenir-lo en compte?
El valor de referència cadastral s’ha de tenir en compte perquè és el valor mínim pel qual es pot escripturar un immoble. I serà aquest valor el que servirà de referència mínima per a calcular tots els impostos derivats de la compra-venda, especialment l’Impost de Transmissions Patrimonials.
En cas d’escripturar per un valor inferior al valor de referència cadastral, tant compradors com venedors s’arrisquen a rebre sancions per part d’Hisenda. Així doncs, el valor de referència cadastral és un factor molt important a l’hora de fixar el preu de venda d’un immoble.
Necessiteu consell per fixar el preu d’un habitatge?
A depostal som APIs col·legiats i arquitectes: tenim els coneixements i l’experiència necessaris per poder-vos aconsellar sobre quin és el preu adient pel vostre immoble, ja sigui un pis, una casa, un apartament, un local o un garatge.
A més, si ens encomaneu la gestió de la venda d’un habitatge, nosaltres ens fem càrrec del cost de la cèdula d’habitabilitat de segona ocupació i la certificació d’eficiència energètica.