Càlculs que cal fer a l'hora de comprar o llogar un immoble
|

Despeses associades a la compra d’un immoble.

Quan comprem un bé immoble el preu que en paguem no és l’única despesa que tenim. Si bé és l’import més gran que paguem, hi ha tota una sèrie de despeses associades a la compra dels immobles que s’han de tenir en compte.

Tot seguit les enumerarem per a què, en cas que estigueu pensant de comprar, pugueu calcular el total de despeses que haureu d’afrontar.

Les altres despeses de la compra

A més del preu de la compra-venda, s’hauran de pagar aquests altres imports:

  • Impost sobre Transmissions Patrimonials o IVA: si compreu un immoble de 2a mà, haureu de pagar l’Impost sobre les Transmissions Patrimonials. En canvi, si l’immoble és d’obra nova, haureu de pagar IVA. En tots dos casos, la quota de l’impost és del 10% del preu (en el cas de l’ITP sempre que el valor de l’immoble no superi 1.000.000€, a banda d’altres situacions excepcionals). Així, doncs, si el preu són 100.000€, haureu de pagar-ne 10.000€ en concepte d’impostos.
  • Honoraris Notaria: la compravenda s’oficialitza mitjançant una escriptura pública atorgada davant un notari. Evidentment, el notari ha de cobrar uns honoraris, que es fixen en funció dels aranzels determinats pel Real Decret 1426/89 de 17 de novembre, publicat el 28 de novembre al BOE. L’import final es determina en funció del preu de la compra-venda i sol estar al voltant del 0,5% d’aquest import.
  • Honoraris Registre de la Propietat: la inscripció al Registre de la Propietat és l’últim pas de la compra-venda i el que garanteix al 100% la propietat del comprador. Igual com succeeix amb la notaria, el cost de la inscripció al Registre ve determinat per aranzels fixats a nivell estatal i també va en funció de l’import de la compra-venda.
  • Honoraris de la gestoria: Habitualment, les notaries treballen amb una o més gestories que són les que s’encarregaran de fer els tràmits necessaris per liquidar l’ITP i per inscriure l’escriptura al Registre de la Propietat. Els honoraris d’aquestes gestories van a càrrec del comprador i poden variar en funció de cada gestoria, ja que els honoraris són lliures.

A banda d’aquestes despeses, també hi ha l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, conegut com a Plusvàlua. Si bé és el venedor qui està obligat a pagar-la en la majoria de casos, cal tenir en compte que l’immoble queda afectat per aquesta càrrega, així que ens hem d’assegurar que realment l’ha pagada per no trobar-nos sorpreses desagradables més endavant.

Aquestes són, doncs, les despeses addicionals més importants que heu de tenir en compte a l’hora de calcular què us costarà comprar un immoble.

Si esteu pensant en comprar, consulteu els immobles que tenim en venda, i si teniu dubtes o necessiteu assessorament…

Entrada similar