Black Calculator and Tax Forms On Wooden Surface
| | |

Impostos derivats de la venda d’un immoble

Com passa en qualsevol altra activitat econòmica que comporti un guany, ja sigui patrimonial o monetari, hi haurà impostos derivats de la venda d’un immoble.

Tot seguit us expliquem quins són, com s’han de calcular i quan s’han de pagar.

Teniu un immoble per vendre? Nosaltres us podem ajudar.

Impostos i despeses associats a la venda d’immobles

En aquest altre post ja vam parlar de quines despeses s’han de tenir en compte a l’hora de comprar un immoble però no és només el comprador qui ha de fer front al pagament d’impostos derivats de la compra. El venedor també haurà de pagar-ne pel guany patrimonial que, segurament, es produirà en vendre l’immoble.

Els impostos que haurà de pagar el venedor són els següents:

  • Impost sobre l’Increment de Valor dels Immobles de Naturalesa Urbana, més conegut com a Plusvàlua: Aquest impost és de caràcter municipal, és a dir que són els Ajuntaments qui el gestionen i qui en reben els ingressos. Grava l‘increment de valor que pugui experimentar un bé immoble de naturalesa urbana (terreny, pis, casa, local…) quan es transmet a una altra persona, ja sigui per compravenda, donació, herència… El responsable de pagar aquest impost és el venedor i ho ha de fer en un termini de 30 dies hàbils des de la transmissió.
  • IRPF: El guany patrimonial que experimenti el venedor ha de declarar-se en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Aquest guany es calcula tenint en compte el cost d’adquisició (afegint-hi tots els impostos i despeses que hi van associades) i el valor de transmissió (restant-ne totes les despeses que s’assumeixin, com per exemple les obres de millora que s’hi hagin fet).
  • IBI (Impost sobre Béns Immobles): Aquest també és un impost de titularitat municipal. La normativa vigent estableix que l’ha de pagar el titular de l’immoble l’1 de gener, que és quan es merita l’impost. Ara bé, es pot pactar entre les parts el repartiment d’aquest impost, prorratejant l’import anual en base a la data de la transmissió.

Sens dubte, aquests són aspectes que cal tenir en compte també a l’hora de fixar el preu de venda del vostre immoble.

Teniu dubtes relatius a la venda d’un immoble?

Entrada similar